Mindig friss, mindig új: Egy megismerési út
A mindennapokban sokszor elveszítjük a kapcsolatot a jelen pillanattal. A figyelmünk sokszor a múltban vagy a jövőben kalandozik, és nem a jelen pillanatban tartózkodik. Ebben a gyakorlatan arra törekszünk, hogy megszabaduljunk az elméleti gondolkodás fogságából, és megérkezzünk a jelen pillanatba.
Meditációnk tárgya az alma lesz, amely sokaknak szimbolikus jelentéssel bír. Az alma egy életadó élelmiszer, amely táplálja testünket, de szimbolikusan is jelzi az életörömöt. A meditáció során figyelni fogunk az alma ízére, illatára, textúrájára és kinézetére, hogy megszabaduljunk az elméleti gondolkodás fogságából, és megérkezzünk a jelen pillanatba.
A meditáció:
- Vegyük az almát a kezünkbe.
- Kezdjük azzal, hogy a figyelmünket az almára helyezzük. Figyeljük meg az alma színét, alakját és textúráját.
- Milyen színe van az almának? Piros? Zöld?
- Tereljük figyelmünket az alma szára felé. Figyeljük meg az alakját, és ahogyan kapcsolódik az alma többi részéhez. Érintsük meg. Milyen érzés? Mit érzünk?
- Most figyeljük meg az alma héját. Figyeljük meg a simaságát. Ha találunk rajta valamilyen hibát, sérülést, ráncos részt, bármilyen apró hibát a felszínen, rögzítsük tudatunkban. Ha megérinted, mit érzel?
- Lassan emeld az almát az orrodhoz és végy egy mély szippantást az alma illatából. Figyeld meg az alma illatát. Milyen az illata? Milyen benyomást kelt benned?
- Harapj bele az almába! Figyeld meg az alma húsának a textúráját, ahogy összeomlik a szádban. Mit érzel a szádban? Mit érzel a szájpadlásodon? Milyen az alma íze?
- Figyeld meg az érzéseket, amiket az alma a szádban és a nyelveden kivált – savanyú vagy édes? Bármilyen érzés, ami megjelenik, figyeld meg.
- Figyeld meg az alma állagát, ahogy rágod és forgatod a szádban.
- Figyeld meg, ahogy lenyeled az almaharapást. Mit érzel? Mit érzel, ahogy eltűnik az alma a szádból? Milyen utóérzést váltott ki?
- Ha bármilyen emlékkép megjelenik az almával kapcsolatosan, akár gyermekkorodból, csak figyeld meg.
Visszatekintés:
- Melyik része volt az alma megfigyelésének és fogyasztásának leginkább örömteli része?
- Hogyan reagáltál a különböző textúrákra, ízekre és illatokra?
- Vizsgáld meg, hogy volt-e olyan pillanat, amikor elméd olyan volt, mintha meg lett volna nyitva?
Zárás:
- Vegyél fel pár mély lélegzetet és lassan nyisd ki a szemed.
- Figyeld meg, hogyan érzed magad most ezekben a pillanatokban – vannak-e bármilyen változások fizikai vagy emocionális állapotodban?
- Emlékezz rá, hogy a mindfulness nem csak ételről szól, hanem mindazokról az aspektusokról is, amelyekkel foglalkozunk mindennap.
- Főkategória: Meditáció
- Kategória: Mindfulness
- Alkategória: Éber konyha
- Előadó: Antal F. Csongor
- Forrás: Kép: https://pixabay.com