A Tudatos Étkezés 10 egyszerű szabálya

A Tudatos Étkezés 10 egyszerű szabálya

A Mindful eating, vagyis a Tudatos étkezés egy olyan folyamat, amelyben figyelembe vesszük az étkezésünket, az ételeinket és az érzéseinket. Azért hangsúlyozzuk a “tudatos” szót, mert sokszor az étkezésünkben automatikusan cselekszünk, anélkül hogy figyelnénk a testünkre és az ételeinkre.

Egyél lassabban

Azzal a sebességgel, amellyel manapság a legtöbb dolgot csináljuk, az evés könnyen lehet, hogy csak egy olyan dolog, amelyet le kell gyorsan tudni. Amikor legközelebb eszel, próbálj lassítani – több élvezetet fogsz kihozni az ételből, elégedettebbnek fogod magad érezni, és az emésztőrendszered is hálás lesz neked.

Fordulj tisztelettel az Elemekhez

Minden ételnek megvan a maga gazdag eredettörténete, amelyre általában nem is gondolunk. Ha legközelebb leülsz enni, szánj egy percet arra, hogy elismerd mindazt, ami a tányérodon lévő ételbe került.
Az alábbi szövegben megosztom veled a négy elemhez kapcsolódó étkezési tanácsokat, amiket az egészséges és harmónikus életmódot szolgálják.

Tűz:

Az étkezésben a tűz elemhez kapcsolódó tulajdonságok a meleg, az élénkítő, a mobilizáló hatású ételek jellemzői. Ezek az ételek segítenek a vérkeringés javításában, a meleg megőrzésében és az energia növelésében.
A tűz elemhez kapcsolódó ételek:
+ Melegítő ételek: paprika, chili, curry
+ Energiaforrások: kávé, tea, friss gyümölcsök
+ Érzéstelenítő ételek: citrom, citrusfélék

Víz:

A víz elemhez kapcsolódó tulajdonságok a hűvös, a csillapító, a megnyugtató hatású ételek jellemzői. Ezek au ételek  segítenek a testnek a folyadékfelvétel javításában, a gyomorégés csillapításában és az emésztés javításában.
A víz elemhez kapcsolódó ételek:
+ Csendesítő ételek: zöldségek, gyümölcsök
+ Folyadék-csatorna kiengesztítő ételek: rizs, gabonafélék
+ Csillapító ételek: tea, kakaó

Föld:

A föld elemhez kapcsolódó tulajdonságok a stabilizáló, a tápláló, a fenntartó hatású ételek jellemzői. Ezek az ételek  segítenek a testnek az anyagcserét javítani, az energia felhasználását optimalizálni és az immunrendszert erősíteni.
A föld elemhez kapcsolódó ételek:
+ Tápláló ételek: húsok, tejtermékek
+ Stabilizáló ételek: gabonafélék, zöldségek
+ Erősítő ételek: spenót, kapor

Levegő:

A levegő elemhez kapcsolódó tulajdonságok az élénkítő, frissítő, könnyű hatású ételek jellemzői. Ezek az ételek segítenek a testnek az oxigénérték javításában, az energiafelvételt növelni és az anyagcserét javítani.
A levegő elemhez kapcsolódó ételek:
+ Frissítő ételek: saláták, gyümölcsök
+ Élénkítő ételek: zöldségek, gyümölcsök
+ Könnyűségérzetet keltő ételek: olajos zöldségek

“Szakadj ki” a rutinból

Szakadj ki a rutinból, próbálj ki a világ különböző régióiból származó etnikai ételeket, és képzelje el, még ha csak egy pillanatra is, hogy az étel egy mini vakációra visz a képzeletedben.

Próbálj ki egy új ételt

Az újdonság az élet fűszere (és az egészséges neuroplaszticitás forrása), ezért légy kalandos, és lépj ki komfortzónádból. Légy merész. Törekedj rá, hogy kipróbálj valamit, amiről soha nem gondoltad, hogy tetszeni fog – soha nem tudhatod, csak kellemes meglepetés érhet!

Bátran kezdj a nulláról

A legtöbben hétről hétre ugyanazokat az ételeket eszik a kényelem és az íz érdekében. És ez így van rendjén. Nézd meg, hogy amikor kíváncsisággal közelítesz egy ismerős ételhez, akkor mi történik: Képzeld el, hogy ez az első alkalom, hogy ezt az ételt eszed. Milyen új érzéseket vagy ízeket veszel észre?

Légy tisztelettudó, fogyassz helyi ételeket

Gyümölcsök és zöldségek nem teremnek az élelmiszerboltban. Ismerd meg, honnan származik az ételed, ha ellátogatsz egy helyi farmra (vagy legalább egy termelői piacra) – nemcsak hogy jobban kötődni fogsz ahhoz, amit eszel, de az étel általában jobban fog ízleni, ha frissebb. Akik húst eszik, nehéz lehet kitalálni, honnan származik a hús, milyen forrásból, és hogyan bántak az állattal. Amikor csak lehetséges, vásárolj olyan cégektől, amelyeket ismertek, és tisztelettel bánnak az állatokkal.

Használd az összes érzékszervedet

A szaglásunk nagyban függ az ételek ízétől. Étkezés előtt állj meg egy pillanatra, hogy megérezd az étel aromáját. Milyen illatokat tudsz felfogni? Felbukkan egy emlék? Nézd meg másodszor, milyen színeket látsz? Aztán harapj egyet, és nézd meg, mennyivel gazdagabb az élmény.

Csak egyél, és semmi más

Amikor eszünk, gyakran mást is “csinálunk” egyszerre (dolgozunk, nézünk egy készüléket, beszélünk valakivel, olvasunk stb.), ami elveszi az élményt az étel kóstolásától és teljes élvezetétől. Hátha megteheted, legalább ezen a héten egy étkezés vagy uzsonna, csak egyél.

Közös étkezés

Az idők hajnala óta az emberek azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy közösen „megtörik a kenyeret”. Hívd meg az embereket egy különleges alkalomra vacsorázni, egy bográcsozásra, vagy menjetek el egy étterembe. Érezd a kapcsolat növekedését.

Várj 15 percet

Mindannyian hajlamosak voltunk arra, hogy olyasmit akarjunk, ami nem jó nekünk – sokunk számára ez gyakrabban történik meg, mint szeretnénk bevallani. Próbáld ki: Ha legközelebb olyasmire vágysz, amiről tudod, hogy nem egészséges a számodra, állíts be egy időzítőt 20 percre, majd gyere vissza, és figyeld meg, hogy még mindig szükséged van rá.

 

Mennyire tetszett ez a bejegyzés?

Értékeléshez kattints egy csillagra!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok: 0

Eddig nincs szavazat! Légy Te az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Küldd el levélben